Hur bör man vinterförvara sin husvagn?
När husvagnssäsongen är över krävs planering. Hur bör man vinterförvara sin husvagn?
Inne eller ute?
Det finns mycket att tänka på när det blivit dags att vinterförvara sin husvagn och en stor fråga man ska ställa sig är om man ska ha den inomhus eller utomhus. Det finns många fördelar med att ha den inne, främst för att den givetvis får ett bättre skydd från väder och vind. Det är dock inte alla som har möjlighet till det och det går faktiskt bra att förvara den utomhus också, om man gör på rätt sätt.
Eget garage – har man ett eget garage med tillräcklig mycket plats är det förmodligen en given vinterförvaring för husvagnen. Kanske har man till och med värme i sitt garage vilket blir extra lyxigt för den rullande sommarbostaden. Att ha den hemma i sitt eget garage gör också att man har den nära och i och med det möjlighet att titta till den då och då om man känner för det.
Se över möjligheten att hyra plats – har man inte ett eget garage, eller om det man har inte är tillräckligt stort kan man se över möjligheten att hyra in sig i någon form av lokal. Många erbjuder just vinterförvaring av husvagnar, husbilar och båtar i stora lagerlokaler vilket gör att man har sin vagn i tryggt förvar. Detta är dock inget måste utan det går lika bra att hyra in sig i grannes lada eller någon annan torr och någorlunda ventilerad byggnad.
Utomhus – hittar man ingen möjlighet att vinterförvara sin husvagn inomhus går det faktiskt bra att ha den ute hela vintern också. Då är det dock särskilt viktigt att man förbereder den för vintern och att man kollar till den ett par gånger med jämna mellanrum. Ett enkelt sätt för att undvika att ha massa snö och is direkt på taket är att lägga över en presenning eller bygga en enklare carport.
Att tänka på innan man parkerar
När man vinterförvarar sin husvagn är det viktigt att man har en så kallad garageförsäkring. Även om den vagnen är avställd under vinterhalvåret kan man råka ut för skador eller olyckor och är den inte försäkrad så kan det bli en kostsam historia.
Man ska dessutom se till att tömma alla vattentankar, även i dom fall där den förvaras i ett uppvärmt utrymme. Vatten- och frostskador är bland dom vanligast förekommande, som dessutom inte täcks av någon försäkring, och dessa undviker man genom att se till att vagnen är helt tömd på vatten.
Under vinterförvaringen är det också vanligt att det bildas kondens och fukt inne i husvagnen så se till at förse den med ett par torrbollar som kan suga åt sig av fukten. På så vis känns den fräsch när det är dags att ta fram den till våren igen. Sist men inte minst ska man också se till att pumpa i lite extra luft i däcken innan man ställer undan husvagnen för vintern, så har du gjort det du kan för att din husvagn ska få en bra vinterförvaring.
Andra inlägg
- Utrustning för och inredning av skåpbilar i Västerås
- Verkstäder och servicemöjligheter i Sollentuna, såsom hos Mekonomen
- Däck i Huddinge och service
- Fordonsanpassning Göteborg - frihet i din bil
- Däckbyte Uppsala - tips och råd
- Lastväxlarflak toppen för transport av blommor och grönsaker
- Köpa husbil istället för flygresa
- En kompetent bilverkstad i Huddinge
- Anlita en trafikskola i Sala
- En djungel av truckar